Tradiční a poctivé výrobky z medu

O medovině

Přírodní medová vína – naše medoviny se chuťově i postupem výroby blíží medovinám, které se vyráběly už před naším letopočtem přibližně až do 15. století našeho letopočtu. Výroba je přizpůsobena dnešním hygienickým předpisům a dalším zákonům. Aktivní kvašení trvá většinou 2 a více měsíců při teplotách kolem 20 stupňů Celsia a doba zrání je přibližně kolem tří let.

Klasická medovina vzniká kvašením medového roztoku (medu a vody) s přidáním bylin a koření. Ve větší části světa je známa pod názvem metheglin. Chuť medovin se liší podle použitých ingrediencí, druhu a množství medu, doby kvašení a zrání, teploty, doby stáčení atd. Ovocná medovina vznikne, když část vody nahradíme čerstvě vylisovanou ovocnou šťávou. V tomto případě se nazývá melomela. Některé jsou sladké, polosladké některé až polosuché. Normy pro hodnocení obsahu cukru ve víně révovém pro zařazení do kategorií jsou odlišné s ohledem na nejnižší hodnotu cukru. Pro medovinu nejsou tyto kategorie zákonem stanoveny. Medoviny většinou mohou připomínat chuťově vermuty, vína dezertní nebo též vína portská. V nabídce naší firmy si můžete vybrat přibližně z 15 různých druhů.

Historie medu a medoviny sahá až do dob prehistorických. Malby v jeskyních dokazují, že již před 15 – 20 tisíci lety pravěký člověk vybíral divokým včelám med. V některých komunitách byl pak využíván i k výrobě nápojů. Cílevědomý chov včel je zaznamenán v Sumeru, Egyptě i Číně. Ten, kdo se o včelstva staral a vybíral med, se nazýval brtník. V celé tisícileté historii byl med dobře ceněnou komoditou a různé prohřešky vůči včelstvům (např. krádež, zničení úlů) byly tvrdě trestány. Doloženo je i prastaré užívání medového vína (z doby bronzové) v Dánsku, kde se medovina pila až do začátku 17. století.

V naší zemi se medovina také hojně užívala v období říše Velkomoravské (6.- 9. stol.) až do doby, kdy na český trůn usedl Karel IV. V 15. stol. nastává úpadek výroby medoviny a v roce 1626 je naposledy medovina zmiňována ve veřejné listině Ferdinanda II. Důvody, proč se tento nápoj vytratil, jsou různé, nedostatek medu v poválečném období, nevyrovnaná kvalita. Výroba je technologicky mnohem choulostivější než je tomu u vína nebo piva.

Potvrzení
Kliknutím na tlačítko níže potvrzujete,
že je Vám více než 18 let.
Potvrdit