Odhalení tajemství, které se skrývá pod názvem medovina

Přiznání: Po prvé jsem s medovinou, jako výrobkem, přišla do styku asi před deseti lety, na nějaké pouti, kde jsem ochutnala jakýsi tmavohnědý nápoj a řekla si: „Jak něco takového mohli naši předkové pít !“ ... prostě mi nechutnala. V této chvíli asi se mnou souhlasí další spousta lidí, kterým se stalo něco podobného.Tehdy jsem o ní nic nevěděla, a několik let jsem neměla potřebu něco o ní vědět. Druhé setkání už bylo celkem příjemné. Zase pouť, a zase medovina a tentokrát chutnala. A tak mě začalo zajímat co to vlastně medovina je…
Je medovina a medovina! Rozhodně nezastávám takové ty moderní, ale jednodušší průmyslové způsoby výroby ve velkém, ke kterým se uchyluje většina ostatních výrobců. Navíc, lidi, naši předci neměli lihovary a chemické továrny. Snažíme se vyrábět medová vína, tak jak se dělala třeba před 2000 let, ale jak to dovolují dnešní hygienické předpisy. To znamená, že „medníci“ či "medaři" (výrobci medových vín) při výrobě přidávají byliny a koření do kvasu nebo do zracích nádob. Nepoužívají aromatické oleje či umělá barviva a jiné chemikálie. Medová vína nejsou žádným způsobem konzervována, hlavně není použito lihu ani emulgátorů. Proto je nutné je uchovávat v chladu. Převážně jsou vyrobena studenou cestou. Jde o naprosto přírodní výrobek, tkz. „Živá přírodní medová vína“, podle zákona „tichá vína“. A ještě, medová vína se jmenují po medu a ne po cukru.
Díky své zvědavosti (holt jsem ženská), studiem a získanými znalostmi jsem se dostala ke kvalitním zkušeným výrobcům, kteří vyrábí medoviny dle starých rodinných receptur a v současnosti podle některých receptur, které jsem získala sama studiem archivních materiálů. I oni stále hledají staré recepty a zkouší nové druhy medovin. Samozřejmostí jsou medoviny z území dnešních Čech. Zajímavostí jsou recepty původem z území současné Litvy (Bojarská), Polska (Slezska) (ovocné, Dzierzoň), Bavorska (Knížecí), ale i pravděpodobně původní recept starých Keltů.
Obchodním záměrem firmy je ochutnávka našich výrobků s následným výkladem a prodejem. Protože nejsme schopni předvádět výrobu medového vína, tak jako u jiných historických řemesel, můžeme ji pouze slovně přiblížit. Dáme ochutnat kterýkoliv z výrobků a můžete si vybrat ten, který vám bude chutnat nejvíce. Většina takto oslovených zákazníků je příjemně překvapená rozmanitostí chutí, jaké nám skýtá tento neobyčejný nápoj. Mnoho lidí nám také řekne, že už „medovinu“ pili, a že jim nechutná nebo že je příliš sladká, ale po ochutnání zjistí, že to tak vůbec nemusí být, jak mají zafixováno ve své hlavě a spokojeně odchází se svou lahvičkou nebo decinkou teplého moku.
Toto je pro nás, jako obchodníky velice potěšující a o to více, když se nám zákazníci vracejí. Touto cestou chci všem těmto našim zákazníkům poděkovat. Potom jsou ještě určití lidé, kteří se pouze jako zákazníci tváří, přijdou ochutnat a málem nás ještě seřvou, jestli toho nedostávají málo a chtěli by ochutnat všechno tam i zpátky. Někdy ani nepoděkují a odejdou. Takovým říkáme vyžírky. Styďte se! A potom jsou tací, kteří své letkvary míchají snad doma v kuchyni z kdejakých chemikálií a tvrdí, že prý přírodní A MY TOMU HOUBELES .....